3 Mayıs 2010 Pazartesi

Persepolis

Klasik bir fransiz oryantalizm tutkusu ve gunah cikarma cabasi sonucu ortaya cikmis, iyi konunun kotu bir sekilde islendigi animasyon filmi. Aslinda bildigin cizgi film. Hatta 1980lerin teknolojisiyle yapilmis, eskiden o TRT 2 de yayinlanan salak italyan cizgi cizgi filmleri gibi bir film.

Konu 1970lerin sonundan itibaren Iran'da yasam. Sah Riza Pehlevi'nin indirilmesi, islam devrimi ve sonrasi. Bu sartlarda kadin olmak, hatta insan olmak.
Su an burayi takip eden insanlarin buyuk bir kisminin apolitik olduguna inaniyorum. (yok yok ustune alinma sen degilsin onlar birazdan gelecek)...Chernobil sonrasinda asiri radyasyon yuklenmis bunyelerin, okumakla arastirmakla pek fazla ilgisi olmayan ziyanlarin da anlayabilecegi sekilde anlatilmis. Hem dram, hem komedi,hem politika, hem aksiyon.. her sey bi sekilde aralara serpistirilmis durumda.
Marjane Satrapi hem yazmis hem de yonetmis, gayri bu canindan bezmis...kendi cocukluk ve genclik donemini anlatmis filmde. Iranda yasak olmasina ragmen Abba, Michael Jackson, Iron Madien albumlerini bulma cabasi. Filmin bu sahnesinde kadikoyde porno satan adamlari gorur gibi oldum. yaniniza yanasir ve sessizce elindeki cd'leri saymaya baslar. Bu da oyle bi goruntuydu.
Sonrasinda ulkedeki baskilar, bu baskilardan kurtulmak icin size sunulan iki alternatif. Aslinda sunulan da degil. Ya ulkeyi terk edeceksiniz (ki bu pek de kolay degil) ya da evelenceksiniz. Marjane ikisini de deniyor aslinda bu filmde ama sanirim ikisinde de basarili olamiyor.

Filmde asil takip edilmesi gereken marjane'den ote buyukanneydi bence. Filmin en gercek karakteriydi kendisi. Anaaa ayni benim babaannem lan diyorsunuz icinizden. Ki kendisi filmin en gercek karakteri oldugu gibi, tek komedi unsuru ayni zamanda.

Bu film daha gelismis bir teknoloji kullanilsaydi aslinda cok daha keyifle izlenebilirdi. Ama bu teknolojiyle goz bozucu olmus. Basiniz donuyo ara ara.
Cok slklLirsaniz izleyin. ama etrafinizda ayy jnm choq gusLL olmssn gibi konusan bol GDO'lu kizlar varsa izletin.

Hiç yorum yok: